FAQ - Veelgestelde vragen

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie
 LISA Team  Aantal vragen: 5
 Scheidsrechterscursus  Aantal vragen: 6
 Technische commissie  Aantal vragen: 5
 Websitecontent  Aantal vragen: 3

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]

Technische commissie
Hoe komen de teamindelingen tot stand? 

 F-jeugd en E-jeugd

In de E en F wordt ingedeeld op leeftijd en middels de zogenaamde teamindelingsdagen. Hierbij kan rekening worden gehouden met vriendjes en vriendinnetjes. De teams worden ingedeeld door de TC in samenspraak met de coaches en trainers.

 D-jeugd

In de D lijn worden de tweede jaars D ingedeeld op sterkte. Hierdoor ontstaat een D1, met daarin de sterkste 2e jaars en ruimte voor de 1e jaars met opvallend talent en een D2 met daarin tweede jaar speelsters die niet zijn ingedeeld in selectieteam. In de D4 spelen de overige sterkste eerste jaars D speelsters (oftewel het opleidingsteam) eventueel, bijvoorbeeld:

    • D1 Tweede jaars sterkste spelers en optioneel 1e jaars
    • D2 Tweede jaars D spelers.
    • D3 Tweede jaars D spelers eventueel aangevuld met 1e jaars
    • D4 Eerste jaars D sterkste spelers.
    • D5 Eerste jaars D spelers
    • D6 Eerste jaars D spelers

 

Alle spelers van betreffende leeftijdscategorie krijgen de uitnodiging om aan te geven of ze wel of niet willen deelnemen aan de selectie voor het 1e of opleidingsteam. Als een speler zich hiervoor opgeeft dan bepaalt de TC in welk team de speler wordt geplaatst. Wordt de speler niet in het 1e/2e team geplaatst dan wordt de speler door de TC in een breedteteam geplaatst. Als een speler niet wil meedoen aan de selectie voor het 1e of opleidingsteam dan kan de speler een voorkeur aangeven met welke andere spelers hij/zij in een team wil spelen. Hier zal dan zoveel mogelijk rekening mee worden gehouden.

 

De TC is verantwoordelijke voor de teamindeling. De indeling is mede afhankelijk van het aantal spelers per leeftijdscategorie en kan dus per seizoen verschillen welk team het opleidingsteam is en welke teams breedteteams.
 

 Teamsamenstelling vanaf C-jeugd 

Bij meer dan drie teams per leeftijdscategorie vanaf C gaan we selecteren en bestaat de selectie uit maximaal 30 veldspelers en 2 keepers (1e en 2e team). De meest ontwikkelde spelers van de selectie spelen in het selectieteam (1e team), de andere selectiespelers in het opleidingsteam (2e team). Spelers, die niet in de selectie willen spelen of niet geselecteerd zijn spelen in de breedteteams (3e, 4e en 5e team). Wanneer er minder dan drie teams zijn, wordt er ingedeeld op sterkte.

 Selectie

Bij drie teams of meer gaan we selecteren. De selectie bestaat uit een eerste team, waarin puur de allerbeste spelers op dat moment zitten. In het tweede team, het opleidingsteams zitten de spelers met potentie, maar nog niet voldoende kwaliteit voor het eerste elftal. Bij gelijkwaardigheid krijgt een tweede jaar speler in het eerste team de voorkeur boven de eerste jaar speler, in het tweede team krijgt juist de eerste jaar speler voorrang op de tweede jaar speler. De teams daarachter zijn de zogenaamde breedteteams en worden door de lijncoördinator ingedeeld in samenspraak met de coaches en trainers.

 Samenstelling op sterkte

Wanneer er twee teams geformeerd kunnen worden, wordt er ingedeeld op sterkte, maar wel zodanig dat er een zekere balans in sterkte bestaat. In eerste instantie wordt ingedeeld op leeftijd, daarna op sterkte. In het eerste team zitten de meest talentvolle spelers, aangevuld met de beste van de middengroep. In het tweede team zit de middengroep aangevuld met de spelers die nog minder ver in hun ontwikkeling zijn. In dit scenario moet extra aandacht zijn voor talentvolle spelers, die spelen in het eerste team en de spelers, die in het tweede team spelen, die daar tot de bovenkant behoren. Individueel moet bekeken worden of het zinvol is om 1x per week mee te trainen met een andere leeftijdscategorie.

 Iedereen is welkom

Alle spelers van betreffende leeftijdscategorie krijgen de uitnodiging om aan te geven of ze wel of niet willen deelnemen aan de selectie voor het 1/2e team. Als een speler zich hiervoor opgeeft dan bepaalt de TC in welk team de speler wordt geplaatst. Wordt de speler niet in het 1e/2e team geplaatst dan wordt de speler door de TC in een breedteteam geplaatst. Als een speler niet wil meedoen aan de selectie voor het 1e/2e team kan de speler een voorkeur aangeven met welke andere spelers hij/zij in een team wil spelen. Hier zal dan zoveel mogelijk rekening mee worden gehouden.

 

De TC is verantwoordelijk voor de teamindelingen

 Planning & methodiek selecteren

Bij meer dan drie teams in een jeugdcategorie wordt er geselecteerd. Deze selectie wordt bepaald aan de hand van de volgende elementen:

  1. Selectietrainingen direct na afronding van de competitie door onafhankelijke trainers.
  2. Formulieren spelervolgsysteem, die ingevuld worden gedurende het seizoen door de trainers en coaches van het team.
  3. Beoordeling van de spelers spelende in de D, C en B jeugd, tijdens een tweetal wedstrijden in april en mei door onafhankelijke beoordelaars (seniorleden).

 

Uiteindelijk bepaald de TC samenstelling van de teams op basis van bovenstaande elementen. In de week na de selectietrainingen worden alle spelers geïnformeerd of zij in de selectie gaan spelen en in welk team (1e of 2e team). De lijncoördinator heeft een belangrijke rol bij de uitvoering van het proces om te komen tot een teamsamenstelling op basis van selectie. Daarbij wordt de volgende planning gehanteerd:

 September

Maken van het smoelenboek per team onder aansturing van de lijncoördinator;

 Oktober

Invullen van de beoordelingsformulieren spelers selectie, door trainers en coaches van de selectieteams, onder aansturing van de lijncoördinator.

 Maart

Invullen van de beoordelingsformulieren door de trainers en coaches van de selectieteams, onder aansturing van de lijncoördinator. Informatie avond selectieprocedure leden en ouders vereniging door bestuurslid technisch beleid en / of technisch manager.

 Mei

Aan iedere speler wordt gevraagd of hij of zij volgend seizoen in de selectie wil spelen (ook aan de spelers, die in de breedteteams spelen) door de lijncoördinator.

 April en mei

Bekijken wedstrijden 1e en 2e teams door onafhankelijke beoordelaars (leden seniorenteams). Aansturing door lijncoördinator senioren.

    • Heren 1: jongens B en C
    • Dames 1: meisjes B en C
    • Heren 2 en 3: jongens D
    • Dames 2, 3 en 4: meisjes D

 Juni

Selectietrainingen & bekendmaking selectieteams op de website door TC.

 
Hoe werkt het digitale wedstrijdformulier? 
Werkwijze

Na de wedstrijd moet je samen met de tegenstander met je smartphone inloggen op het DWF via de clubapp of viade site: http://hvspijkenisse.nl/formulier. Inloggen doe je met de inloggegevens die per e-mail en sms zijn opgestuurd en daarna volg je de schermen volgens de handleidingen. Vervolgens logt de gastclub in met zijn clubnaam en inloggegevens en doorloopt ook de schermen. Ook bij uitwedstrijden gaat het zo eenvoudig.
Tip: Bewaar je gekregen inloggegevens bijvoorbeeld bij contactpersonen in je telefoon, want die zijn iedere week nodig en krijg je maar 1 keer per SMS.

Mogelijke vragen

  1. Wanneer moet het digitale formulier ingevuld worden?
    Antwoord: Bij voorkeur meteen na wedstrijd, maar uiterlijk zondagmiddag 17.00 uur.
  2. Ik heb geen smartphone, wat nu?
    Antwoord: Het invullen kan ook per PC vanaf huis of via de speciale laptop die op de club aanwezig is. 
 
Waar let ik op bij het kopen van een nieuwe hockeystick? 
Welke stick past het beste bij mijn speelstijl?

Er zijn geen vuistregels die bepalen welke stick het beste bij je past. Dat maakt de keuze voor een stick heel persoonlijk. Het gaat erom wat jij prettig vindt en welke stick het prettigst in de hand ligt. Bij de aanschaf van een nieuwe stick kun je onder meer letten op het balanspunt van de stick. Heb je het zwaartepunt graag bij de krul of liever wat meer bovenin? Over het algemeen zorgt een stick waarbij het gewicht onderin zit voor meer slagkracht. Een stick waarbij het gewicht wat meer bovenin ligt, is handelbaarder en vooral geliefd bij technische spelers. Verder kun je jezelf afvragen of je liever met een lichte of een wat zwaardere stick speelt. Je kunt in dit opzicht kiezen voor een light, medium of heavy stick. Veruit de meeste hockeyers spelen met een lichtgewicht stick.

Heeft de samenstelling van mijn stick gevolgen voor mijn spel?

Jazeker. Aan de buitenkant lijken alle hockeysticks op elkaar, maar voor de samenstelling ervan worden verschillende materialen gebruikt. De combinatie van deze materialen, zoals kevlar, carbon en fiberglass, bepaalt onder meer het gewicht en de stijfheid van een hockeystick. Wordt er bijvoorbeeld meer carbon gebruikt, dan is de stick harder en heb je als speler meer slagkracht. Bij de SPORT2000 vestiging bij jou in de buurt vertellen we je graag meer over de voordelen van de verschillende sticks.

Wat zijn de voordelen van een extra kromming in mijn stick?

Wanneer je je stick met de platte kant op de grond legt, mag de kromming op het hoogste punt maximaal 24 millimeter zijn. Deze regel is ingesteld om veiligheidsredenen. Hoe groter de kromming, hoe meer snelheid je namelijk aan de bal kunt geven. Bij een strafcorner sleeppush komt een stick met optimale kromming het beste tot zijn recht.
Het punt van de kromming ligt standaard op circa 30 centimeter vanaf de haak (standard bow). Wil je meer balgevoel bij hoge ballen en pushen, kies dan voor een kromming onderin de stick (late bow).

Hoe lang moet mijn stick zijn?

Je kunt op twee manieren bepalen wat de voor jou ideale lengte van een hockeystick is. De eerste manier is door rechtop te gaan staan en de bovenkant van de stick onder je oksel te plaatsen. Houd de stick vast langs de zijkant van je lichaam en been. Het uiteinde van de krul mag tot vlak onder je knie uitkomen. Een tweede manier is door de stick voor je op de grond te zetten. De stick mag nu maximaal tot je navel komen. Bij twijfel kun je het beste voor de kleinste stick kiezen. Hier kun je doorgaans het meest behendig mee spelen. Het is altijd verstandig om bij jouw SPORT 2000 vestiging of trainer om advies te vragen. Hockeysticks voor senioren zijn verkrijgbaar in de maten 36 ½, 37 ½ en 38 ½ inch. Juniorsticks zijn er in acht lengtematen, te weten 28 tot en met 35 inch.

Wat is een goede hockeystick om mee te beginnen?

Wie op jonge leeftijd begint met hockey kan het beste met een houten stick beginnen. Hiermee heb je een beter balgevoel, zodat je de techniek goed kunt aanleren. Vervolgens kun je overstappen op een kunststof stick. Deze zijn duurzaam en sterk, zodat je er harder mee kunt slaan.

Hoe krijg ik meer grip op mijn stick?

Wanneer je graag meer grip wilt, kun je een extra grip of zeemgrip over de bestaande grip op je hockeystick aanbrengen. Het voordeel van een zeemgrip is dat de stick droog blijft. De zeem neemt namelijk vocht op, waardoor je handen droog blijven en je een betere grip hebt. Met name op watervelden is een zeemgrip een ideaal hulpmiddel. Let erop dat je je zeemgrip, afhankelijk van de trainingsintensiteit, regelmatig vervangt.

Hoe gaat mijn hockeystick het langste mee?

Kunststof sticks kun je onder de krul het beste behandelen met een soort twee componenten hars. Zo voorkom je slijtage en gaat je stick langer mee. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van katoentape vlak boven de krul. Dit beschermt je stick en voorkomt dat je hij barst bij een harde klap. Bovendien kun je de bal met een ingetapete stick sneller dood leggen.


 
Waar let ik op bij het kopen van nieuwe hockeyschoenen? 
Bij het kopen van een goed paar hockeyschoenen is het belangrijk om te letten op de mate van demping in de schoen. Vooral op de wat oudere zand ingestrooide kunstgrasvelden is het belangrijk dat je voor een schoen kiest met een goede demping. Deze velden zijn namelijk meestal wat harder. In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbalschoenen is de demping bij hockeyschoenen niet duidelijk aan de buitenkant te zien. Je kunt er wel vanuit gaan dat de prijs van een schoen iets zegt over de kwaliteit en dus over zaken als demping en grip. Bij twijfel kan een medewerker van SPORT2000 je uitgebreid informeren. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je voor een model met een goede pasvorm kiest.

Ik hockey op een waterveld. Heb ik speciale schoenen nodig?

De belangrijkste merken op het gebied van hockeyschoenen zijn Dita en Asics. Beide merken leveren kwalitatief hoogwaardige hockeyschoenen. Asics heeft een paar modellen in de collectie die speciaal voor watervelden zijn ontwikkeld. Als je dat prettig vindt kun je hiervoor kiezen, maar in principe kun je ook op een waterveld prima uit de voeten met gewone hockeyschoenen.

Hoe onderhoud ik mijn hockeyschoenen?

Hockeyschoenen zijn in de meeste gevallen gemaakt van synthetische materialen. Dat betekent dat je je schoenen eigenlijk alleen maar goed schoon en droog hoeft te houden. Zijn je schoenen nat geworden? Zet ze dan in een verwarmde kamer of doe een prop kranten in je schoenen. Let op: zet hockeyschoenen nooit vlakbij een werkende kachel of verwarming, want dan drogen ze juist uit.


 
Wat kan ik doen om blessures te voorkomen? 
Hockey is een teamsport waarbij jaarlijks heel wat blessures worden opgelopen. Fair play kan bij dit soort contactsporten een hoop ellende voorkomen.

  • Zorg altijd voor een goede warming-up. Direct met koude spieren beginnen vergroot de kans op blessures. Bouw je training rustig op om je lichaam te laten wennen aan de mate van belasting;
  • Trek na afloop van het sporten altijd een kwartiertje uit voor een cooling-down (rustig uitlopen, rek- en strekoefeningen). Hierdoor blijft de versterkte bloedtoevoer naar de spieren nog even op gang waardoor je spierpijn (bijvoorbeeld in kuit en achillespees) kunt voorkomen.Bij kramp in je kuit is het goed om je kuit te masseren. Op deze manier help je de kuitspieren en achillespees te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Houd spieren en pezen warm door hoge, warme sokken te dragen;
  • Achillespeesklachten kun je voorkomen door na een enkelblessure tijdelijk een enkelbrace te dragen. Ook kun je balansoefeningen doen voor het enkelgewricht;
  • Bescherm je lichaam! Bezuinig niet op scheenbeschermers en een mondbitje en draag eventueel compressieondergoed of een sliding short onder je hockey outfit;
  • Tijdens het sporten verliest je lichaam veel vocht. Vochttekort kan ertoe leiden dat je spieren minder goed functioneren. Drink daarom voldoende voor en na het sporten (water en/of sportdrank).